Ako UV žiarenie pôsobí na DNA v bunkách našej pleti

02.05.2013 23:17

 

Ako UV žiarenie pôsobí na DNA v bunkách našej pleti

 
Zakaždým, keď našu pleť príliš vystavíme slnku, dochádza k poškodeniu jej DNA a následne k predčasnému starnutiu. Nadmerné slnenie môže končiť aj rakovinou kože. Dermatológovia pozerajú na UV žiarenie z pohľadu rozdielnych negatívnych účinkov UVA a UVB lúčov. UVA lúče pôsobia v priebehu celého roka a prenikajú do hlbších vrstiev pleti. Môžu teda za predčasné starnutie pleti, ale aj slnečná alergia.
 
UVB lúče oproti tomu neprenikajú tak hlboko, majú však na svedomí akútne poškodenie pleti, a to jej spálenie. Sú tiež hlavnou príčinou poškodenia bunkovej DNA, ktoré môže viesť k rakovine kože.
 
"Vďaka svojej vysokej energii môže UVB žiareniu prenikať cez povrch pleti a spôsobovať jej poškodenie. Akútna spálenie pleti je len jedným z dôsledkov. Toto žiarenie môže tiež priamo poškodzovať našu DNA a to tak, že štiepi jej štruktúru," vysvetľuje berlínsky profesor dermatológie Berthold ržání a dodáva:
 
"UV lúče v podstate prerežú vlákno DNA, a ak nedôjde k úplnému zacelenie vlákna, vzniká riziko rakoviny kože."
Aké množstvo slnečného žiarenia je ešte pre pleť neškodné?
 
Aby sme zistili, kedy dochádza k prekročeniu pozitívneho pôsobenia UV žiarenia a pravdepodobnému vzniku poškodenia DNA, stanovujú vedci takzvané minimálne erythemální dávku (MED). MED závisí na kožnom type konkrétnej osoby a udáva dĺžku času, počas ktorého môže jeho pleť byť vystavená slnku, bez toho aby došlo k jej poškodeniu alebo spálenie.
 
Vedci odhadujú, že naše telo dokáže obnoviť poškodenie DNA spôsobené UV lúčmi počas jedného pobytu na slnku len do určitej miery, presnejšie maximálne 60% individuálne MED. Ak napríklad niečí pleť začne ľahko rudnout po 100 minútach pobytu na slnku, dosiahne tento jedinec svoje hodnoty MED po 60 minútach pobytu na slnku - už dlho pred tým, než v skutočnosti uvidí a ucíti spálenie a zvyčajne sa vďaka tomuto viditeľnému varovanie presunie do tieňa. Tento výpočet však platí iba v prípade, že ste sa slnku nevystavovali predchádzajúci deň.
Slnečná ochrana pre pleť tváre by mala obsahovať nielen UV filtre, ale aj látky chrániace DNA pleti.
 

Účet, na ktorý by ste nemali sporiť

 
Mali by sme si uvedomiť, že rozsah poškodenia vplyvom slnka nemusí byť viditeľný niekoľko rokov, ak nie desaťročia, a to aj pokiaľ bol pobyt na slnku len krátkodobý.
 
Dlhodobé prejavy poškodenia vplyvom UV lúčov potom vznikajú ako nezvratná reťazová reakcia, lebo takto poškodená pleť je menej odolná voči ďalšej UV záťaži než pleť neporušená. Predstava, že "dnes som sa síce opaľovala, ale nespálila som sa, takže je všetko v poriadku", je zlá.
 
"Každý máme akýsi osobný slnečné účet. Na rozdiel od bankového účtu však nie je dobré do neho príliš pridávať," vysvetľuje profesor ržání a dodáva: "Ak si na svoj slnečný účet naspoříte príliš, zvyšujete riziko predčasného starnutia pleti a tiež ohrozenie rakovinou kože."
 
Známkou poškodenia vplyvom UV, ktorú rozpoznajú aj laici, je "lentigo solaris", drobné hnedé pigmentové škvrny, ktoré sa objavujú na pleti poškodenej slnečným žiarením, a to najmä u jedincov so svetlou pleťou. "Bežne sa im tiež hovorí" slnečné škvrny ", dodáva ržání." Čím viac ich máte, tým rozsiahlejšia je poškodenie vašej pleti. "