Prečo piť zelený mladý jačmeň?

22.09.2013 23:39

Viete vôbec, prečo piť zelený mladý jačmeň?

Šťava z mladého jačmeňa je naozaj super potravinou. Je v nej 4x viac vápnika, ako je v mlieku, 22x viac železa ako v špenáte a toľko bielkovín, ako nájdete v kvalitnom steaku. Obsahuje tiež esenciálne aminokyseliny, viac ako 12 minerálov a 13 rôznych vitamínov (vrátane vitamínu K).
 

Aký jačmeň si vybrať?  Ječmen Green ways | Jačmeň Fresh

Zďaleka nie všetky produkty s mladým jačmeňom sú rovnako kvatlitní. Ak chcete mladý zelený jačmeň vyskúšať a nemáte v okolí nikoho, kto by Vám odporučil produkt, ktorý má už vyskúšaný, pozerajte sa po jačmeni, ktorý je:
  • pripravený ako sušená šťava zo zelených výhonkov jačmeňa (neodporúčame sušené výhonky jačmeňa iba rozdrvené)
  • zberaný ako mladé lístky max 20-25cm vysoké
  • organický
  • 100% čistý mladý jačmeň (žiadne prímesi)
 
Iba takýto výrobok Vám dodá dostatočné množstvo živín, ktoré sa pozitívne prejaví na Vašom zdraví. Napr. Mladý jačmeň Fresh také podmienky spĺňa.

 

Prečo mladý jačmeň?


Šťava z mladého jačmeňa sa cení najmä z dôvodu, že navracia organizmu zásadité prostredie a odstraňuje prekyslenie, ktoré je považované za hlavnú príčinu vzniku civilizačných chorôb a oslabeného imunitného systému. V konečnom dôsledku je to len náš imunitný systém, ktorý je schopný bojovať s vírusmi, baktériami a chorobami. Mali by sme preto robiť všetko preto, aby bol náš imunitný systém odolný a pripravený chrániť náš organizmus.
Mladý jačmeň obsahuje 20 aminokyselín vrátane ôsmich esenciálnych, ktoré si naše telo nevie vytvoriť samo. Aminokyseliny sú stavebnými kameňmi bielkovín a sú preto nevyhnutné pre vytváranie buniek, opravu poškodených tkanív a dodávanie energie. Aminokyseliny v mladom jačmeni podporujú hojenie rán a normálnu funkciu imunitného systému. Rovnako podporujú správnu tvorbu červených krviniek a zlepšujú kvalitu nášho spánku. Enzýmy, ktoré sú tiež hojne zastúpené v mladom jačmeni, sú niečo ako zapaľovacie sviečky nášho organizmu. Ak nám niektorý z enzýmov chýba, potom naše telo trpí. Ak by sme našu enzymatickou banku vyčerpali, znamenalo by to pre naše telo smrť. Eznymy fungujú ako katalyzátory mnohých základných bunkových reakcií, zlepšujú naše trávenie, majú silné antioxidačné vlastnosti a pomáhajú tak odstraňovať z tela veľké množstvo voľných radikálov.


Mladý zelený jačmeň je tiež bohatý na minerály. Sú to najmä:

  • Draslík - napomáha správnej funkcii svalov a zvyšuje prísun energie ( prevádza glukózu na energiu )

  • Vápnik - je základným stavebným kameňom kostí a zubov . Jeho príjem je najúčinnejšia v rastlinnej forme , pomáha správnemu tráveniu a metabolizmu , alkalizuje telo ( odstraňuje kyslosť )

  • Horčík - je základná anti - aging minerál , pomáha v boji proti stresu

  • Železo - dôležité pre správnu tvorbu krvného farbiva ( hemoglobínu ) , odstraňuje z tela oxid uhličitý ( kyselina ) , podporuje silný imunitný systém

  • Meď - je nevyhnutná pre tvorbu kolagénu , ktorý napomáha správnej funkcii našich kĺbov

  • Fosfor - zvyšuje energiu , podporuje zdravú funkciu obličiek

  • Mangán - napomáha k správnemu metabolizmu , správne funkcni štítnej žľazy a aktívnemu sexuálnemu životu

  • Vitamín A - retinol a betakarotén - je jedným z antioxidantov zastúpených v jačmeni , má pozitívny vplyv na zrak a podporu imunitného systému

  • Vitamín B1 ( tiamín ) - pôsobí priaznivo na nervový systém a proti únave . Tiamín sa v ľudskom tele neukladá a jeho zásoba vydrží len na 4-10 dní . Preto musí byť stále prítomný v potrave .

  • Vitamín B2 ( riboflavín ) - je dôležitý pre dobrý stav kože , očí , funkcie srdca a ďalších orgánov , ovplyvňuje celkovú energetickú premenu v organizme .

  • Vitamín B6 ( pyridoxín ) - je nevyhnutný pre funkciu mnohých enzýmov , ktoré metabolizuje aminokyseliny . Jeho nedostatok sa prejavuje zvýšenou nervosvalovú dráždivosťou ( mykanie viečok , u detí až kŕče ) , zábudlivosťou , zápaly sliznice dutiny ústnej .

  • Kyselina listová - umožnňuje vznik nukleových kyselín ( látky , ktoré tvoria genetický materiál ) . Kyselina listová sa odporúča vo zvýšenom množstve užívať aj počas tehotenstva , najlepšie však už tri mesiace pred samotným otehotnením . Miecha a mozog dieťaťa sa vytvára už v prvých týždňoch tehotenstva , a preto neskoršie podávanie už nemá taký efekt . Napomáha delenie buniek , podporuje rast plodu a diferenciáciu tkanív , najmä nervovej sústavy . Nedostatok kyseliny listovej spôsobuje megaloblastickou anémiu . Červené krvinky sú zväčšené , zdeformované a ich schopnosť prenášať kyslík je obmedzená . Tiež sa môžu vyskytnúť poruchy rastu aj neplodnosť .

  • Kyselina pantoténová ( vitamín B5 ) - Zlepšuje kvalitu kože , vlasov i nechtov , je v organizme potrebný pri metabolizme sacharidov a lipidov a pri syntéze životne dôležitých látok ( aminokyselín , hormónov , hemoglobínu ) .

  • Zinok - podporuje zdravý imunitný systém a zvyšuje plodnosť u oboch pohlaví . Nedostatočné množstvo zinku v potrave spôsobuje nechcený úbytok na váhe , pomalé hojenie rán , zhoršovanie pamäte a zmyslové poruchy - predovšetkým zrakové a čuchové .

Prečo je v ľudskom tele dôležitá zásaditosť?

Šťava z mladého jačmeňa pomáha obnoviť alkalickú rovnováhu v našom tele. Ľudská krv musí zostať mierne zásaditá, aby sa červeným krvinkám darilo prenášať v tele čo najväčšie množstvo kyslíka. Ak sa naše pH stáva kyslé (väčšinou kvôli stresu alebo zlému jedálnička - nedostatku zelených potravín), červeným krvinkám sa nebude dariť prenášať potrebné množstvo kyslíka. A pretože kyslík je základnou zložkou pre premenu potravín na využiteľnú energiu, je kyslý organizmus unavený a náchylný k chorobám.

Šťava z mladého jačmeňa je právom nazývaná superpotraviny 21. storočia. Jačmeň je jednou z mála rastlín, ktorá nám poskytuje všetky živiny potrebné na prežitie. Vrátane bielkovín, všetkých 8mi esenciálnych aminokyselín, vysoko zásadotvorných minerálov a celou radou vitamínov. Je preto ľahkou možnosťou, ako posilniť imunitný systém a dodať telu všetko potrebné. To všetko v pár lyžičkách sušenej šťavy denne.

Doprajte telu to, čo naozaj potrebuje!

 

Ječmen | Chlorella | Spirulina | Zelené potraviny | Superpotraviny


Autor: Mgr. Tomáš Matějka