Akné

04.07.2013 17:56

Čo jesť, keď vás trápi akné

 
Akné sa na pokožke objavuje z najrôznejších príčin. Nevhodná strava môže byť jednou z nich. Úprava jedálnička a pravidelná konzumácia potravín, ktoré pomáhajú proti akné, vám môže pomôcť dať otravným pupienkom navždy zbohom. Neberte to ako jedinú možnosť, jako s akné zatočiť, ale ako jednu z mnohých ciest, ktoré vedú k pekné a bezchybné pleti.
 
Protivné červené pupienky, ktoré sa objavujú najčastejšie na čele, lícach, chrbte, ramenách alebo hrudníka, trápi veľa ľudí bez rozdielu veku. Akné nie je len problémom dospievajúcich. Stretávajú sa s ním často aj dospelí. Bojovať sa zákernými pupienky môžete mastičkami, špeciálnymi kúpeľmi, častými pobyty pri mori ale aj vhodnou stravou. Poradíme vám, čomu by ste sa mali vyhnúť a čo si naopak dopriať čo najčastejšie, keď vás trápi akné.
Potraviny, ktoré pomáhajú proti akné:
 
Omega-3 mastné kyseliny dokážu upraviť hladinu hormónov, ktoré mnohokrát stoja za tvorbou akné. V hojnom množstve je nájdete v morských rybách, najmä v lososovi. Zo zeleniny si doprajte špenát a oranžovú zeleninu (paprika, mrkva, tekvica a pod), ktorá má v sebe beta-karotén. Špenát zase obsahuje vitamín E a železo a vďaka tomu dokáže urýchliť odstránenie nečistôt z pokožky. Okrem klasickej úpravy drveného špenátu vyskúšajte listový (aj mrazený). Ten sa hodí k mäsu, rybám, do zapekaných zemiakov apod Čerstvý listový špenát zase môžete pridať do smootie kokteilu, alebo ho použiť na prípravu zeleninového šalátu. Miesto chipsov si u televízie otvoríte mandle, ktoré obsahujú zinok a vitamín E. Proti akné ďalej pomôžu strukoviny, varené vajcia, tekvicové semienka a rôzne druhy orechov. Váš jedálniček by mal obsahovať veľa ovocia, zeleniny a celozrnné pečivo namiesto bieleho. Nezabúdajte ani na pitný režim. Pite bylinkové, zelené a detoxikačné čaje.
 

Čomu sa vyhnúť, keď máte akné:

 
Všeobecne by ste nemali jesť nič, čo naptří do zdravého, pestrého a vyváženého jedálnička. Vyhnite sa ale predovšetkým tučnému mäsu, údeninám, sladkostiam, ostrým a veľa korenený jedlám. Obmedzte solenie a vyprážané jedlá konzumujte len v menšej miere. Vyhnúť by ste sa mali tiež alkoholu a kofeínu.