Spirulina Aktif

04.11.2013 19:48

Fykocyanín - modrozelená perla

 
O pozitívnych a blahodárnych účinkoch Spiruliny na ľudský organizmus , už som asi všetci počuli . Tento pozemský mikroorganizmus má pozitívny detoxikačné a antioxidačné účinky , chráni črevnú mikroflóru , pomáha pri srdcových ochoreniach či poruchách metabolizmu . Ovšem , aké je zloženie tohto životabudiče ? Čo za silu spôsobí , že tento organizmus napomáha liečiť také spektrum ochorení ? Okrem veľkého množstva vitamínov , minerálov a živín , beta karoténu , enzýmov či nenasýtených mastných kyselín , obsahuje aj tzv Fykocyanín .
 
Asi sa pýtate , čo je Fykocyanín zač a čo vlastne dokáže ? Z odborného hľadiska by sme mohli povedať , že Fykocyanín je modré , alebo až modrofialové farbivo , vyskytujúce sa v telách mikroorganizmov , napríklad siníc . Práve táto tekutina , určujúci zafarbenie daných organizmov , obsahuje veľké množstvo proteínov a bielkovín . Ono farbivo , uspôsobené tak , aby pomáhalo pri fotosyntéze , môžeme nájsť aj v iných organizmoch . Vyskytuje sa v telách tzv skryněnek , chalúh , či červených rias , ktoré sú nám známejšie ako červené riasy . Takéto červené riasy možno máte doma a ani o tom neviete . Sú totiž súčasťou agaru , ktorý je tiež známy ako " japonská želatína . " Používa sa samozrejme v potravinárstve , ale aj v chemickom priemysle a v medicíne .
 
O liečivých vlastnostiach fykocyanín sa vo veľkom začalo hovoriť práve v súvislosti s už vyššie spomínanú Spirulinou . Lekári a farmaceutické spoločnosti preto rozbehli veľké vedecké výskumy , aby zistili a preukázali účinky . Analýzy potvrdili vysoké antioxidačné alebo protizápalové hodnoty . Fykocyanín má blahodárne účinky na obličkové ochorenia , pretože znižuje množstvo toxických látok v obličkách . Ďalej chráni obličky pred chemickými látkami , obsiahnutými napríklad v liekoch alebo potravinách . Fykocyanín tiež podporuje vznik a tvorbu kmeňových buniek v kostnej dreni , zvyšuje obranyschopnosť , má protirakovinové účinky a prispieva k rýchlejšiemu hojeniu rán .
 
Takmer každý deň objavujeme niečo nové . Východnej civilizácie pre nás objavili pušný prach , rozmanité korenie či lieky . A práve Fykocyanín , nachádzajúci sa v jedných z najjednoduchších organizmov našej planéty , je príkladom stále sa rozvíjajúceho objavovanie . Generácia za generáciou si dávnoveku kultúry odovzdávali zloženie a vlastnosti liekov . Teraz teda máme možnosť aj my , posúdiť kvalitu týchto objavov . Využime to !
 
Petr Hornišer